Client,  Tillskärarakademin,  Uncategorized

Det Tredelte Jakkesæt

Se filmen med lyd på
https://www.tillskararakademin.se/examensvisning-skraddare-2020
Film: Ferdinand Forsman

De 285 dage er over. Det har været vilde 285 dage og det fortsætter.

Jeg blev klar med min uddannelse i juni 2020. Det blev ikke som jeg og så mange andre havde troet det skulle blive. Det store eksamenshow vi skulle have den 6 juni blev aflyst, som så meget andet. Der kom jo en “lille” pandemi i vejen.

Men afgangsprojektet skulle stadig ud i verden med en alternativ visning af tøjet. Det blev en digital visning. Det er ret så fantastisk, at vi lever i en digital verden.

Det jeg har været glad for med min uddannelse er den blandning af design og traditionel håndværk der har været. At det konservative skræddererhverv er blev udfordret af design og omvendt.

Mit eksamensprojekt blev et tredelt jakkesæt med en hør-skjorte.
Ideen bag er ordet “Min vision” som vi fik givet af vores designlærer

Jeg bestemte mig for at have fokus på skræddererhvervet. Det vil sige jeg ville sy et outfit til en person og efter kunstens alle regler. Samtidig have et fokus på, at vi som mennesker har forskellige kroppe, at det ikke er personen der skal passe tøjet. Men tøjet som skal passe personen.

Jeg vil gerne sætte et fokus på den ulighed, der kan opstå i ready-to-wear tøj. Det er sjældent, at det passer en person som det skal. Det er for mig, derfor også med til at udvikle et forkert syn på, hvordan vores kroppe skal se ud. Et stresfaktor over at passe i den “rigtige” størrelse.

I min design research er jeg blevet inspireret af min by Odense hvor H.C. Andersen kom fra og han er en inspiration til min målgruppe. Han var en høj og ranglet mand. Han var højere end gennemsnithøjden. Han havde en krop som ikke var en “normal” krop.

Det er det som jeg synes er det fantastiske med skrædderhvervet er at vi skal sy tøj som passer kundens krop.

Modellen jeg syede tøj til og blev i dette projekt min kunde var med til, at fortælle hvad han gerne ville have. Han ville gerne have bukser, som sad godt, en blazer som ikke føltes for lang. Han inspirerede mig til at kigge på den engelske gentleman stil fra 1900/1920’erne. Tweed looket, kasketten, det tredelte jakkesæt. Det måtte ikke blive for stift i udseendet. Derfor valgte jeg, at sy en hør-skjorte til som skulle få looket til at se mere afslappet ud.


Jeg skrev dette om mit eksamensprojekt:

Det var en gång en dag. Dagen som skulle vara till början på den tredelade kostymen. Det var en solig dag i december 2019. Det var antagligen den enda soldagen i december det året. Just den här härligt soliga dagen tog jag mig till tygaffären med min modell. Bland alla vintagetyger uppe på vinden låg detta rutiga tyg som bara väntade på att få komma därifrån. Jag tog ut tyget. Lade det mot min modells hud. Jag kände det och kunde se på honom, att han kände, att det här var Det tyget. Tyget som skulle bli till en skräddad tredelad kostym.


Det Tredelte Jakkesæt
Skrædder+Designer: Ida venstre
Model: Robin Heed – Højre
Foto: Karl Forsberg